Bijna twee weken geleden was de housewarming van Hearthouse, het gebouw waar ook S P A R K gevestigd is. Er zijn redelijk wat bezoekers binnengelopen. Tussen die mensen was er ééntje die ik niet gauw zal vergeten. Ze kwam binnen en stapte direct op me af. “Je kent me niet, maar ik ben gekomen om je te bedanken.”
Het bleek een familielid te zijn van een cliënt die ik in behandeling heb. De vrouw om wie het gaat droeg nogal wat met zich mee aan onverwerkt verleden, en ging hier bijna zowel fysiek als mentaal aan ten onder. Haar vraag was of ik haar kon helpen die ellende te dragen. Ik vertelde haar dat we twee dingen konden doen: begeleiding gericht op het gezonder omgaan met die ellende, òf aan de slag met die beerput: open gooien en er in duiken. Dat laatste vond ze te spannend, dus de eerste optie –gezonder omgaan met de ellende- leek haar het beste. Twee dagen later belde ze op: ze wilde toch de diepte in gaan en samen met mij die beerput verkennen en opruimen. Zo gezegd zo gedaan, en inmiddels is ze erg opgeknapt. Als kers op de taart is ze net haar eigen bedrijf begonnen, waarmee een langgekoesterde wens in vervulling gaat.
Er is veel gebeurd in korte tijd, en nu kwam haar familielid dus speciaal naar de open dag om me te bedanken: “Voor het warme bad en de veiligheid die je haar geboden hebt.” Wat een dappere cliënt, wat een lief familielid en wat een mooi compliment, daar kun je alleen maar stil van worden.